Ez a bevált recept a titka a tökéletesen puha túrógombócok, amelyek másnap sem veszíti el frissességét. Egyszerűen elkészíthető és garantáltan sikert arat.
Legfinomabb, másnap is puha túrógombóc
Túrógombócrecept, mely másnap is puha és fennséges íze van!
Hozzávalók
- 60 dkg tehéntúró
- 3 tojás
- 4 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál búzadara
- 2 kávéskanál vaj
- 1 db reszelt citrom héja
- 30 dkg prézli
- só ízlés szerint
- porcukor ízlés szerint
- tejföl ízlés szerint
Elkészítés
- A túrót egy tálban összenyomkodjuk villával. Ha túl göbös a túró, akkor átnyomhatjuk, például krumplinyomón. Fontos, hogy ne maradjanak nagyobb gumszlik a túróban.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük.
- Lefedjük, és betesszük a hűtőszekrénybe pihenni minimum 1,5 órára.
- Amíg a túró pihen, elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a sót. Alacsony hőfokon, folyamatos kavargatás mellett szépen megpirítjuk. Miután elkészült, félretesszük.
- 1,5 óra óra elteltével vizet forralunk egy fazékban, és hozzá adunk egy kevés sót.
- Kivesszük a túrós masszát a hűtőből, és kis golyókat formálunk belőle, majd egy tálcára helyezzük őket. Nem baj ha nem tökéletesen szabályosak, de azért próbáljuk meg tartani a gömb formát.
- Amikor a víz felforr vegyük le a hőfokot, majd óvatosan helyezzük bele a kb 6 gombócot. Egy ideig nem nyúlunk hozzájuk.
- 1-2 perc elteltével finoman fakanállal felsegítjük az esetlegesen az aljához tapadt gombócokat.
- Amikor a gombócok szépen feljönnek a víz felszínére még hagyjuk őket 3-5 percig főni. Néha megfordíthatjuk a gombócokat.
- Egyesével kiszedjük a gombócokat egy fakanál vagy szűrőlapát segítségével, és meghempergetjük a pirított morzsában.
- Végül kivesszük őket és már tálalhatjuk is tejföllel és porcukorral!